04 თებერვალი, 2025
ფიზიკური და ონლაინ• კურსის ღირებულება: 570 ₾
• კურსის საფასურის გადახდა შესაძლებელია ორ ნაწილად (გადარიცხვის მეთოდის გამოყენებით)
• დაწყების თარიღი: 4 თებერვალი, 2025
• დასრულების თარიღი: 7 მარტი, 2025
• დღეები და დრო: სამშაბათი და პარასკევი, 19:00-21:00
• სულ 10 ლექცია - 20 საათი
• ფორმატი: ლექციები ტარდება ფიზიკურად. შესაძლებელია დასწრება ონლაინ, სრულად ან ნაწილობრივ.
• ვიდეო ჩანაწერი: სალექციო შეხვედრების ვიდეო ჩანაწერი ხელმისაწვდომი იქნება ყველა მონაწილესათვის
• კურსში მონაწილეობა არ ითვალისწინებს წინასწარ ცონდას, როგორც წინაპირობას
• სალექციო ენა: ქართული
• კურსის გავლის ბოლოს გაიცემა სერტიფიკატი
• მისამართი: მარჯანიშვილის ქ. N5, თბილისი
შენიშვნა: რეგისტრაციის გავლის შემდეგ, კურსზე ჩასარიცხად, ასევე შესაძლებელია 100 ლარის გადახდა (რათა თქვენი ადგილი კურსზე გარანტირებულად გქონდეთ), ხოლო დარჩენილი 470 ლარის გადახდა უნდა მოხდეს კურსის დაწყებამდე 4 დღით ადრე.
მიზნობრიობა
სასერთიფიკატო კურსის მიზანია საზოგადოებისათვის უზრუნველყოს ხარისხიანი განათლების ხელმისაწვდომობა კვებასა და ჯანმრთელობაზე, რომელიც ეფუძნება ბიომედიცინის, ნუტრიციოლოგიისა და ჯანდაცვის თანამედროვე კვლევებს. მსმენელები გაეცნობიან პრევენციის უახლეს სტრატეგიებს ცხოვრების ხარისხისა და ხანგრძლივობის ასამაღლებლად.
კურსის აღწერა
ერთის მხრივ, მდგრადი ნუტრიციოლოგია გვთავაზობს კვებისა და ცხოვრების ისეთ სტილს, რომელიც ახდენს დაავადებების პრევენციას ან მის მართვას, ხოლო მეორეს მხრივ, წვლილი შეაქვს ისეთი ეკოლოგიური პრობლემების მოგვარებაში, როგორიცაა კლიმატის ცვლილება, ბიომრავალფეროვნების შემცირება და ნიადაგის დეგრადაცია.
მდგრადი ნუტრიციოლოგია გულისხმობს კვების იმ კულტურას, რომელიც ხელს უწყობს ადამიანის ჯანმრთელობასა და კეთილდღეობას, არის ეკო მეგობრული, არ ახდენს უარყოფით გავლენას გარემოზე, არის ეკონომიკურად მდგრადი, სასარგებლო, ყველასთვის ხელმისაწვდომი და შესაბამისად სამართლიანი.
მდგრადი ნუტრიციოლოგია არის ფუნქციური მედიცინის ერთ-ერთი მთავარი მიმართულება. კონვენციური მედიცინა ორიენტირებულია ექიმზე და დაავადების სიმპტომების მკურნალობაზე. ფუნქციური მედიცინის მიზანია დაავადების ძირეული მიზეზის აღმოჩენა და მკურნალობა, ყველა ადამიანზე ინდივიდუალური გეგმის შემუშავებით, სადაც გათვალისწინებულია კვება, ცხოვრების სტილი, გენეტიკა და ინდივიდუალური ბიოქიმია. კურსის განმავლობაში ასევე გავივლით საკვები ინდუსტრიის უდიდეს გავლენას ე.წ. „ცრუ“ მეცნიერებასა და გარემოს დეგრადაციაზე.
აღნიშნული კურსის მიერ შემოთავაზებული სწავლების ძირითადი საგანი იქნება ბიომედიცინის, ნუტრიციოლოგიის ლიტერატურის და ბიოლოგიური-ქიმიური მექანიზმების შესწავლა. კურსი არის ტრანსდისციპლინარული და არ მოიცავს მხოლოდ მეცნიერების ვიწრო ჭრილს. კურსი გვთავაზობს ჯამრთელობისადმი და კვებისადმი ჰოლისტიკურ მიდგომას, სადაც ადამიანი განიხილება როგორც პიროვნება - ფსიქოფიზიკური ერთიანობა და არა როგორც დაავადების ერთეული. ბიომედიცინის საფუძველზე ხდება დაავადებების გამომწვევი ძირეულ მიზეზების გამოკვლევა და შესაბამისად თითოეული ადამიანისთვის ზომიერი, ჰარმონიული კვებისა და ცხოვრების სტილის დადგენა, რაც პიროვნების ჯანმრთელობისა და ბედნიერების საწინდარია.
კურსი მოიცავს ისეთ თემატიკას, როგორიცაა მაკრომოლეკულები, ვიტამინები, მინერალები და მათი გავლენა ადამიანის ჯანმრთელობაზე. მსმენელები გაეცნობიან მთავარი ქრონიკული დაავადებების ბიოლოგიას და მათი მკურნალობის გზებს. განხილული იქნება თუ რა გავლენა აქვს შიმშილსა და ინტერვალურ შიმშილს ეპიგენეტიკაზე. კურსზე შევეხებით კვებასთან დაკავშირებულ თანამედროვე ტენდენციებს და შევაფასებთ მათ უპირატესობებს და ნაკლებს. გავეცნობით ლურჯ ზონებს, ანუ საზოგადოებებს, სადაც უჩვეულოდ ბევრი ადამიანი აღწევს 100 წელს და დავაკვირდებით მათ კვების კულტურას და ცხოვრების წესს. შევისწავლით კუჭის მიკრობიომს და მის გავლენას იმუნიტეტზე.
სწავლების შემოთავაზებული ფორმატი ეყრდნობა საერთაშორისო მასშტაბით აღიარებული მეცნიერების ნაშრომებს, როგორებიც არიან Caldwell Esselstyn, Walter Kempner, Nathan Pritikin, Colin Campbell, Ancel Keys და სხვები.
ევროკავშირი ცალსახად მიისწრაფვის მდგრადი ჯანდაცვისკენ, უკეთესი ჯამრთელობისა და კეთილდღეობისაკენ. ბუნებრივია, საქართველოს ინტეგრაციის გზა ევროკავშირში გულისხმობს შესაბამისი ნაბიჯების გადადგმის აუცილებლობას.
კურსის გავლის შემდეგ მსმენელებს ეცოდინებათ:
- ცილის, ცხიმის, ნახშირწყლების, ვიტამინების და მინერალების ყველა ფორმა და მათი გავლენა ჯანმრთელობაზე და კეთილდღეობაზე;
- ტრადიციული და თანამედროვე კვების კულტურის განსხვავება და მათი გავლენა ცხოვრების ხარისხზე;
- მდგრადი ნუტრიციოლოგიის ძირითადი პრინციპები და კვლევები;
- კვების რეკომენდაციებს მიღმა არსებული კვლევები და ორგანიზაციები;
- მთავარი ქრონიკული დაავადებების ბიოლოგია, მათი ძირითადი გამომწვევი მიზეზები და სრულყოფილად მკურნალობის გზები;
- ბიომედიცინის უახლესი კვლევები ინტერვალური შიმშლის, ეპიგენეტიკის, კუჭის მიკრობიომის, ღეროვანი უჯრედების და სხვა თანამედროვე აღმოჩენების შესახებ;
- ევროკავშირის კვების რეკომნდაციები და გეგმა მდგრადი კვების, ჯანმრთელობისა და კეთილდღეობისაკენ